Viltvoksende stemor (viola tricolor)

Viltvoksende stemor er en svært vanlig viltvoksende plante i Norge, og jeg har hørt mange navn på denne planten: «Stemorsblomst» og «natt og dag» er de vanligste. Andre navn er: «sol og måne, natt og dag» eller bare «sol og måne, «St.Peters urt», «trefoldighetsurt» og «mai-katt». stemor

Navnet stemorsblomst henspeiler på de fem kronbladene der de øverste mørke blåfiolette bladene er stedøtrene, sidebladene i blomsten er de egne døtrene, litt lysere i fargen, og det nederste fargeløse bladet er stemoren.  Alle sitter rundt grøtfatet med smørøyet (det gule i midten av blomsten). Mest smør får stemoren, noe går til døtrene, mens stedøtrene får ingenting. Navnet «natt og dag» har sin naturlige forklaring i blomstens farger fra den lyse dagen nederst til den mørke natten øverst.  Planten er i dag et vanlig ugress som vokser i mager, gjerne sur jord. Den har 10-30 cm høye stengler med bredt lanseformet og rundtakkete blader. Blomstring fra mai til oktober.

stemor blå

Stemorsblomst kan hjelpe for blant annet kløende utslett, eksem,  melkeskurv,  sår og kviser.

Jeg bruker stemorsblomster i blant annet Fiolsåpe og Eksemkrem. Såpen er en super «kvisesåpe» som både rengjør og renser huden samtidig. Flott å bruke til ansiktsvask! Stemortinktur sammen med tea tree olje i såpen gjør at den har svært god effekt på uren hud og kviser. Kan med fordel brukes også av andre som forebyggende behandling av uren hud. Ved hudsykdommer hos spedbarn og småbarn kan man erstatte vannet som brukes i barnematen med stemorsblomst-te, samtidig som utslett eller eksem vaskes med uttrekket. Større barn og voksne anbefales en kur med urtete over flere uker mot hudproblemer som eksem og kviser.

 

 

 

Kilde: www.rolv.no  http://www.aaks.no/

 

Om sissel

Nyttevekstelskende bondekjerring med sansen for å leve i øyeblikket. Sanker, melker, kjører traktor og lager kosmetikk.
Dette innlegget ble publisert i Landlig Velvære, Nyheter, Nyttevekster og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Viltvoksende stemor (viola tricolor)

  1. Tilbaketråkk: Viltvoksende stemor (viola tricolor) | Blopp.no

Det er stengt for kommentarer.