Sultanhøns

SONY DSC

Sultaner er noen artige høner! Her ser dere gårdens sultankvartett 7 mnd gamle. Sultanhøns er en relativt sjelden rase som opprinnelig kommer fra Tyrkia. Den har nok sikkert fått navnet sitt på grunn av sitt staselige utseende. De blir ikke så store  som f,eks italienere. Hanen kan veie mellom 1,5 og 2 kg og høna kan bli opp til 1,5 kg tung. De hører til under det man på fagspråket kaller en mellomstor rase.

SONY DSCSultaner er det man kan kalle seint modne. Mens andre høner ofte er fullvoksne når de er 6-9 mnd så trenger disse nesten 1 år på seg til å bli voksne. Her er de og drikker i hagefontenen, ca 4 mnd gamle.

SONY DSCSultanfrøken 4 mnd gammel

 

 

 

 

 

SONY DSC

 

 

 

Sultanfrøken 9 mnd gammel

SONY DSC

Sultanene er svært rolige av gemytt og passer svært godt til hønsehold i barnefamilier eller besøksgårder. De verper bare middels bra og ruger visstnok ganske sjelden, men duverden så staselige de er og så flotte de er å håndtere!

 

SONY DSCOg det er bra at de er enkle å håndtere for de har store fotfjær som av og til trenger litt pleie etter lek og utflukter i søledammer og i snøen! Men der du må løpe mange runder etter jærhøns med håv, så sitter sultanene bare stille og venter på deg, så de kan du bare plukke opp uten noen form for kamp eller jakt.

Sultanfrøken 7 mnd gammel og guttene i bakgrunnen.

SONY DSC

Sivert 3 år og sultanfrøken 8 mnd. Gode venner og gjensidig respekt! 

 

SONY DSC

Begge sultanguttene på vagl og man

ser allerede nå som de er 7 mnd gamle

hvem som kommer til å dominere i flokken.

 

Og her har sjefen blitt 9 mnd gammel

SONY DSC SONY DSCEr han ikke vakker vel?

 

 

 

 

 

 

Og han passer godt på sine fruer! I bakgrunnen ser dere sjefen i hønsehuset, Sølve. Han er en flott og stor australorpshane, fargeblanding hvit og blå. 

SONY DSC

 

Når det lider ut mot forsommeren så har jeg planer om å avle litt på disse sultanene. Det blir nok ikke noe storstilt og kommersiell avl, men noen flere sånne nøster kunne jeg absolutt tenke meg på tunet!

 

Om sissel

Nyttevekstelskende bondekjerring med sansen for å leve i øyeblikket. Sanker, melker, kjører traktor og lager kosmetikk.
Dette innlegget ble publisert i Barn og familie, Dyr og natur, Gårdsdrift, Hobby og håndverk, Hus og hage, Nyheter og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.