Muffe-dille!

Muffe er per definisjon et klesplagg til å stikke hendene inn i for å holde dem varme, også brukt innendørs som elegant motetilbehør. Det er opp igjennom tidene laget muffer i forskjellige former, fasonger og materialer. Skinn, fjær og stoff ble brukt enten hver for seg eller i kombinasjon og de hadde ofte vattert innside.imagesCAU5TV9L

Muffer er kjent fra renessansen og ble på 1600- og 1700-tallet brukt både av kvinner og menn, senere bare av kvinner. Her til lands var muffer ofte brukt av jenter og kvinner i øvre middelklasse og overklasse frem til 1950-tallet, men også på 1960-70 tallet fantes der en del muffer i bruk. Det ser ut til at muffene nådde en popularitets-topp på 1920-tallet. Mange har fortalt meg om katteskinnsmuffer de enten hadde selv eller som en tante eller en bestemor hadde. Katteskinn og kaninskinn var som oftest brukt av øvre middelklasse mens overklassen hadde litt mer eksklusive skinn som f.eks. hermelin eller også dun/fjær i forskjellige former.

imagesCA7BVONT imagesCA0SQGUH imagesCAXFNFH5 imagesCAQBO3ST

 

 

 

 

 

Siden 1970-tallet har det vært stille rundt muffe som et nyttig klesplagg og motetilbehør.

Nå ser det imidlertid ut til at muffene er på full fart inn igjen i motebildet! Dagens vintage-trend kan nok ta en del av æren for dette.

 

Når jeg var lita jente på 1970-tallet, ønsket jeg meg så inderlig ei muffe. Det var det nydeligste klesplagget jeg kunne tenke meg, men min mor sa at det kun var prinsesser som hadde muffer. For den helt tydelig bondesmåjente som meg ble drømmen umiddelbart knust og livets realiteter strømmet inn over meg. Men når jeg i voksen alder lærte meg å sy i skinn, så var planen klar ganske umiddelbart: jeg skulle vel sy meg muffer! Jeg skulle sy meg så mange muffer at jeg kunne ha en hver dag, hele året!!!

imagesCA0ZDW6JSå i forkant av Julemarkedet i Trondheim 2011 så sydde jeg noen muffer hvor en av dem skulle jeg ha selv til å varme frosne torgkonefingre der jeg sto og solgte kosmetikk og mat fra Berge Gård. De andre skulle jeg ha for salg hvis noen mot formodning skulle være interesserte. Og det var de! Alle de muffene som jeg tenkte skulle holde Julemarkedet ut, ble revet bort i løpet av 20 minutter og siden har jeg sydd veldig mange flere. Men jeg er fremdeles uten muffe selv, for den jeg hadde sydd til meg selv ble tigget av meg der jeg sto og solgte. Siden har jeg sydd flere som jeg skulle hatt selv, men fremdeles har de blitt solgt videre til folk med muffe-dille.

 

 Muffe villsau-rypeMen det viktigste av alt er jo egentlig at det er en nytelse å arbeide med saueskinn på denne måten. Jeg anbefaler skinnfellsøm som hobby på det sterkeste! Muffe spel OLYMPUS DIGITAL CAMERA Muffe pelssau hjerte OLYMPUS DIGITAL CAMERA Muffe islandsau snøkrystallSONY DSC OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Flere muffer blir i løpet av januar lagt ut for salg på vår nettbutikk http://butikk.bergegard.no/ under «skinnprodukter». Prisene vil ligge på kr.400-800,- pr stk etter størrelse (barn/voksen) Alle leveres med skinnsnor slik at du kan ha den rundt halsen. Skinnsnoren er regulerbar. Alle muffene er håndsydde og håndtrykte etter gamle håndverkstradisjoner. De er vaskebare på 30 grader og tåler daglig bruk.

 

Om sissel

Nyttevekstelskende bondekjerring med sansen for å leve i øyeblikket. Sanker, melker, kjører traktor og lager kosmetikk.
Dette innlegget ble publisert i Hobby og håndverk, Landlig Velvære, Nyheter og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.