Kamille – Chamomilla recutita

Høsten har kommet til Berge Gård, men hvor ble vel sommeren av? Det har vært dårlig vokster- og høstevær på sensommeren, men noe har da kommet i hus likevel. I vår ble det sådd inn en del av blomsteråkeren med kamille og innimellom regnværsdagene lar det seg gjøre å høste den. Kamille må nemlig høstes i helt tørt vær, ellers vil kvaliteten bli dårlig. Det er kun blomsten som høstes og den må tørkes umiddelbart og på lav temperatur. Under tørking reduseres vekten av blomsten med 80%, så der ligger en del timer høsting bak en kilo med tørket kamilleblomster! 

Kamile en duggfrisk sensommermorgen

Kamilleblomstene er små og sitter øverst på relativt korte stilker. Så å høste dem er mer tidkrevende enn man kan forestille seg! Du bør ha god rygg, god tid og ha en god porsjon tålmodighet og utholdenhet! Eller som meg: virkelig elske kamille!

 

                                                     Vakre sommermorgener
                                                     hvor sjelefrender møtes
                                                     på stranden
                                                     I pollenstøv og
                                                     blomstenes befruktning
                                                     drikker de
                                                     kamillete og diskuterer
                                                     morgendagen
                                                     slik de alltid
                                                     vil erindre den

                                                      -Huldra

Jeg har bodd en del år i Italia, og der er kamille løsningen på de fleste problemer: Er du litt frossen, forkjølet, har vondt i magen eller kolikk, er kvalm, sliten, stresset, anspent, søvnløs, har menstrasjonssmerter eller har du fått influensa? En stor, varm kopp med kamillete er som regel løsningen! De har som oftest ikke te på sine kaffebarer, men kamillete det har de, og italienere har alltid kamillete i huset.

Innvortes virker kamille beroligende, krampeløsende, avslappende, nervestyrkende, svettedrivende, fordøyelsesfremmende, reduserer tarmgass og virker bakteriehemmende. I forhold til hudpleie virker den kløstillende, sårhelende, betennelseshemmende og bakteriehemmende. Det beroliger sår og irritert hud og er flott i f.eks barberskum og etterbarberingsvann/krem, men eterisk olje av kamille er også virkningsfullt i fht giktsmerter. 

Kamille taper seg fort under lagring og om du kjøper kamille, bør du sjekke kvaliteten nøye! Ofte brukes hele planten og dette forringer kvaliteten veldig. Kamillen er ofte gått ut på dato også. Den står seg ikke mer enn ett års tid og da på lukket boks uten at den er utsatt for lys. Det beste er å dyrke den selv!

Landlig Velvære bruker kamille i følgende produkter:

 

EKSEMKREM
BARBERSKUM
MUSKELKREM

 

 

 

 

 

I tillegg har vi kamille i  vårt Blomsterbad (sammen med lavendel og perikum).

 

                     Kilde: Urtekilden ved Rolv Hjelmstad, www.rolv.no

Om sissel

Nyttevekstelskende bondekjerring med sansen for å leve i øyeblikket. Sanker, melker, kjører traktor og lager kosmetikk.
Dette innlegget ble publisert i Dyr og natur, Hobby og håndverk, Hus og hage, Landlig Velvære, Nyttevekster og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.